22 Eylül 2013 Pazar

Adnan Menderes'in metresliğinden erotik kitap yazarlığına; Suzan Sözen



Türk Erotik edebiyatının anası sayılan Suzan Sözen, Adnan Menderes ile yaşadığı gayrimeşru ilişki nedeniyle edebiyat tarihinde yok sayıldı.

Yazdığı kitaplar değil, seks bağımlılığı ve erkekleri ayartan güzelliği konuşuldu.
Oysa o hep “büyük bir yazar” olmak istemişti.
İngilizce ve İtalyanca yayınlandı kitapları ama o yok sayıldı ve adı Millet Meclisi’nde gavur metres olarak anıldı.

Erotik özgürlükçü tutumu ve “topluma aykırı” davranışları nedeniyle Fransız erotik edebiyatının usta kalemlerinden Françoise Sagan‘a benzetilen Suzan Sözen, 2002 yılında vefat etti.




Ben Onu Çok Sevdim. Adnan Menderes, Ayhan Aydan, Suzan Sözen, Metres, Sevgili, fahişe, gerçekler. İzle, son bölüm, oku,
Ama o güne kadar çok acayip şeyler yaşadı…
Suzan Sözen’in babası Şevkati Bey, (Sabetayist gizli Yahudilerin cemaat okulul olan) Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra Samsun‘a gidip tütün ticareti yapmaya başlamış. Bir süre sonra oradan sıkılıp Leyla Umar’ın babası olan İhsan Umar ile Rusya’ya gidip gelmeye başlamış.

Bu sırada Suzan’ın annesi olan ilk Rus kadın pilotu Galina ile tanışmış ve Suzan dünyaya gelmiş. Şevkati bey ikisini de alıp Türkiye’ye dönmüş.

Şevkati Bey, ölünceye kadar Cumhuriyet Gazetesinde çalışıyor ve İhsan Umar’ın teşvikiyle bir kahvehane işletiyor.

Notre Dame de Sion’u bitiren ve güzelliğiyle geçtiği yeri inleten Suzan’ı Leyla Umar’ın babası İhsan Bey, sekreter olarak yazıhanesine alıyor ve Sözen, burada tanıştığı Nejat Verdi ile ilk evliliğini 17 yaşında yapıyor.
Leyla Umar’a soracak olursak, eski arkadaşı Suzan, ne Nejat Bey’i ne de bir başkasını asla sevmiyor. Çünkü bencil, büyüyle uğraşan ve kötü kalpli biri olarak hatırlıyor Suzan’ı… Orasını bilemeyiz ama hikaye şöyle devam ediyor…

Ferit Verdi ile mutlu olamayan Suzan, Park Otel’in kulübünde geceleri Leyla Umar ile fink atarken, gündüzleri dönemin emniyet müdürü Ferit Avni Sözen ile tanışıp flört etmeye başlıyor. Kısa süre sonra da kocası onu terk ediyor ve Ferit Bey ile evlenerek Teşvikiye Caddesi’ndeki Belveder Apartmanı’na taşınıyor.

İddialara göre Menderes ile ilişkisi hemen bu evliliğin ardından başlıyor. Bir iddia kocasının Anadolu’ya çıkan tayinini iptal ettirmek için Menderes ile tanıştığı ve karşılığında ilk kez yattığı. Diğer bir iddia ise Kervansaray Pavyonu’nda tanıştıkları ve Menderes’in Sözen’e aşık olduğu. Bir diğer iddia ise Menderes’in eşi Berrin Hanım’ın, Suzan’ı kocasının üzerine bilerek saldığı. Çünkü o dönemde Menderes’in operacı Ayhan Aydan ile büyük aşk yaşadığı biliniyor. Berrin Hanım’da bu ilişkiyi bitirmek için Suzan’ı kullanıyor.


Ben Onu Çok Sevdim. Adnan Menderes, Ayhan Aydan, Suzan Sözen, Metres, Sevgili, fahişe, gerçekler. İzle, son bölüm, oku,
İddia odur ki Menderes, Suzan’ın evinin önüne gider ondan sinyal beklermiş. Suzan’ın iddiası odur ki, eşi, Menderes geldiğinde evde olsa bile çıkar gidermiş.

Yani ortada danışıklı dövüş var.

Bir diğer iddia da Menderes’in ihtilalden hemen önce Menderes’in Belveder apartmanının kapıcısı olan İbrahim Polat’a (Adnan Polat’ın babası) Suzan’a verilmek üzere ciddi bir para emanet ettiği ve İbrahim Bey’in bu paranın üzerine yatarak zengin olduğu. Ancak Adnan Polat, bu iddiaları yalanlamış, babasının bir apartmanda işçi kalfası ve amele olarak çalıştığını, Menderes’in de o apartmandan Suzan’a bir ev aldığını, paranın nedeninin bu olduğunu açıklamıştır. Şamil Tayyar’ın bu konuda detaylı bir yazısı da bulunmaktadır.

Neticede Suzan, Yassıada duruşmalarında Menderes aleyhinde tanıklık yaptığı için kara listeye alınmıştır pek çokları tarafından.

Leyla Umar da ondan nefretle bahsedenlerden biridir.
Ama benim hissiyatım, Umar’ın asıl sıkıntısı asla Suzan kadar cesur olamamasıdır.
Ona çok özendiğini, onun gibi olmak istediğini anlatmıştır bir röportajında. Ve onu “iffetsizliği” yüzünden nefretle anmıştır.


Ben Onu Çok Sevdim. Adnan Menderes, Ayhan Aydan, Suzan Sözen, Metres, Sevgili, fahişe, gerçekler. İzle, son bölüm, oku,



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu güne değin en çok tıklanılanlar